Small Smart

Small Smart is een ecologisch duurzaam erf in Gelderland. Het erf bestaat uit 6 woonschuren, een hoofdgebouw met gemeenschappelijke functies, parkeervoorzieningen, fietsenstalling, moestuinen en boomgaarden.

De woonschuren bevatten 18 kleine woningen van gemiddeld 50 m2 bruto vloeroppervlakte. De woningen zijn in drie typologieën verdeeld: één woning is gelijkvloers en twee woningen bestaan uit twee lagen, waarbij het ene type een badkamer op de begane grond bevat en het andere op de verdieping. Door verschillende types te combineren wordt gestreefd naar gevarieerde doelgroepen. De starter, de alleenstaande, een bejaard stel, kunnen veel voor elkaar betekenen. Iedere woontype is als volwaardige woning ontworpen: ze bevatten allemaal een zitruimte, volwaardige keuken met eetruimte voor 4 personen, een kleine bijkeuken, een badkamer, een volwaardige slaapkamer, ontworpen voor een tweepersoonsbed en kledingkasten.

Het gemeenschappelijk gebouw biedt op de begane grond ruimte aan een woonkeuken voor 20 personen incl. een bijkeuken. De bewoners mogen samen koken, gasten ontvangen, hobby’s uitoefenen, maar ook groenten en fruit uit de moestuinen verkopen. Een gemeenschappelijke installatieruimte waar warmtepompen gesitueerd worden, een containerruimte en een tuinberging zijn ook op de begane grond gesitueerd. Op de verdieping bevindt zicht een grote berging waar op private wijze eigendomen gestald mogen worden. Ook zijn hier een gemeenschappelijke wasserette en twee gastenstudio’s.

De gebouwen zullen geprefabriceerd worden, de constructie bestaat uit CLT platen.
Hierdoor zijn de gevels zodanig ontworpen dat de geveldelen zo veel mogelijk kant-en-klaar vervoerd kunnen worden. Het erf zal energieneutraal worden.