Herbestemming ABN AMRO

Ana Rocha en HP Architecten winnen samen de selectie voor de restauratie en herontwikkeling van het voormalige ABN Amro gebouw op de hoek van de Haarlemmerdijk en het Haarlemmerplein in Amsterdam.

De selectie is door AHAM Vastgoed georganiseerd in opdracht van J.H.F. Schopman en Zonen, de nieuwe eigenaar van het gebouw.

Het merkwaardige gebouw is door de Amsterdamse architect Arthur Staal in de jaren 70 ontworpen en gerealiseerd. Het is een bijzonder voorbeeld van zijn architectonische werk.

Het ontwerpteam wordt geleid door Ana Rocha en Pelle Poiesz. Het is hun doel om een restauratie en herbestemming te realiseren die de oorspronkelijke architectonische taal van Arthur Staal met actuele functionele en bouwfysische eisen in harmonie brengt. Om dit doel te bereiken heeft het team onlangs een uitgebreid onderzoek gedaan naar de essentiële eigenschappen van het werk van de Amsterdamse architect. De bijzondere plasticiteit en compositie van de gevels en het rijke materiaalgebruik en detaillering die het werk van Arthur Staal kenmerken, vormen de uitgangspunten.

Het te restaureren en herbestemmen gebouw zal bestaan uit een commerciële ruimte en woningen.

Zie ook de online publicaties:

https://architectenweb.nl/n46997

https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2020/01/anarocha-en-hp-architecten-winnen-herontwikkeling-abn-amro-gebouw-amsterdam-101234236

Debat Pakhuis De Zwijger

https://dezwijger.nl/programma/klein-wonen

In het boek ‘Klein Wonen, small homes’ door THOTH uitgegeven wordt de totstandkoming van een wijk tot in het kleinste detail beschreven. Voor ons vormt de publicatie aanleiding om samen met ontwerpers, beleidsmakers en een filosoof het tiny housing-fenomeen onder de loep te nemen. Wat kunnen we leren van Almere? En welke mogelijkheden liggen er in Amsterdam?
Wij brengen drie ontwerpen van de BouwEXPO voor het voetlicht: het WikkelhouseSlim Fit en Tiny TowersRick BuchterAna Rocha en Geurt Holdijk vertellen meer over hun ontwerp.

“Dit boek vormt een prachtige weergave van wat de samenwerking tussen het Rijk en de gemeente Almere heeft opgeleverd. Met de BouwEXPO Tiny Housing als basis is klein wonen niet alleen een visie of concept, het is ook uitgewerkt en daadwerkelijk gebouwd. Daarmee worden bouwstenen aangereikt die overal in het land kunnen worden toegepast, en ook daarbuiten.”

Kasja Ollongren, Minister van Binnenlandse Zeken en Koninkrijksrelaties