Herbestemming ABN AMRO

Ana Rocha en HP Architecten winnen samen de selectie voor de restauratie en herontwikkeling van het voormalige ABN Amro gebouw op de hoek van de Haarlemmerdijk en het Haarlemmerplein in Amsterdam.

De selectie is door AHAM Vastgoed georganiseerd in opdracht van J.H.F. Schopman en Zonen, de nieuwe eigenaar van het gebouw.

Het merkwaardige gebouw is door de Amsterdamse architect Arthur Staal in de jaren 70 ontworpen en gerealiseerd. Het is een bijzonder voorbeeld van zijn architectonische werk.

Het ontwerpteam wordt geleid door Ana Rocha en Pelle Poiesz. Het is hun doel om een restauratie en herbestemming te realiseren die de oorspronkelijke architectonische taal van Arthur Staal met actuele functionele en bouwfysische eisen in harmonie brengt. Om dit doel te bereiken heeft het team onlangs een uitgebreid onderzoek gedaan naar de essentiële eigenschappen van het werk van de Amsterdamse architect. De bijzondere plasticiteit en compositie van de gevels en het rijke materiaalgebruik en detaillering die het werk van Arthur Staal kenmerken, vormen de uitgangspunten.

Het te restaureren en herbestemmen gebouw zal bestaan uit een commerciële ruimte en woningen.

Zie ook de online publicaties:

https://architectenweb.nl/n46997

https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2020/01/anarocha-en-hp-architecten-winnen-herontwikkeling-abn-amro-gebouw-amsterdam-101234236