ANA ROCHA architecture maakt gepersonaliseerde, integrale en contextuele architectuurprojecten. Projecten waarbij uitgesproken vormgeving en detaillering vanaf de eerste schetsen een gegeven mogen zijn. Ruimte, materiaal en detail staan niet op zichzelf, maar vormen met elkaar een geïntegreerd geheel.

Omgeving, zonoriëntatie en licht worden ingezet om de vormgeving van binnen- en buitenkant te creëren. Het zijn natuurlijke ontwerpinstrumenten, die verrassende ruimtelijkheid helpen scheppen en aan de basis staan van een duurzaam gebouw. Ook zichtlijnen, binnen het gebouw en naar de omgeving toe, zijn essentieel bij het definiëren van vormen, die door bijzondere lichteffecten en bewust gekozen materialen versterkt worden. Zorgvuldig gepositioneerde en gerichte openingen en ingekaderde uitzichten, die als het ware als schilderijen in de ruimte hangen, verbinden binnenruimtes met elementen van de buitenwereld.

Door sensitieve en communicatieve ontwerpmethodes in te zetten, zoals handschetsen of grootschalige maquettes, wordt samen met de opdrachtgever het unieke van de opgave ontdekt. Tijdens de ontwerpsessies met de architect krijgt de gebruiker inzicht in zijn functioneren en zijn wensen. Deze interactie en de ervaring van de architect spelen de hoofdrol in het creëren van hoogwaardige architectuur die zich kenmerkt door esthetiek en menselijkheid.