Haarlemmerplein

Ana Rocha en HP Architecten zijn samen de winnaars van de selectie voor de restauratie en herontwikkeling van het voormalige ABN Amro gebouw (AMRO Bank) op de hoek van de Haarlemmerdijk en het Haarlemmerplein in Amsterdam. Na oplevering gaat het gebouw een commerciële ruimte en woningen bevatten.

Het merkwaardige gebouw is door de Amsterdamse architect Arthur Staal in de jaren 70 ontworpen en gerealiseerd. Het is een bijzonder voorbeeld van zijn architectonische werk. Het ontwerpteam wordt geleid door Ana Rocha en Pelle Poiesz. Het is hun doel om een restauratie en herbestemming te realiseren die de oorspronkelijke architectonische taal van Arthur Staal met actuele functionele en bouwfysische eisen in harmonie brengt. Om dit doel te bereiken heeft het team onlangs een uitgebreid onderzoek gedaan naar de essentiële eigenschappen van het werk van de Amsterdamse architect. De bijzondere plasticiteit en compositie van de gevels en het rijke materiaalgebruik en detaillering die het werk van Arthur Staal kenmerken, vormen de uitgangspunten.

De ontwerpselectie is door AHAM Vastgoed georganiseerd in opdracht van J.H.F. Schopman en Zonen, de nieuwe eigenaar van het gebouw.

Vind hier een publicatie van dit project in De Architect