Balanzs

Balanzs has a new yoga-studio in Rotterdam. More than yoga, Balanzs is a meeting-point for healthy people. This objective formed the starting-point for the lounge design. The concept is the creation of a “health-village”. “More than yoga”, Zsoka and Menno Bernard offer a wide concept, from clothing to super-foods and drinks. Balanzs visitors will be able to lounge and shopping in a market-square.

http://www.dearchitect.nl/projecten/2015/22/balanz-yoga-rotterdam-ana-rocha/balanz-yoga-rotterdam-ana-rocha.html?utm_source=dearchitect&utm_medium=email&utm_term=de%20Architect&utm_content=Yogastudio%20Balanzs%20in%20Rotterdam%20door%20Ana%20Rocha&utm_campaign=AR_20150529

De eigenaren van de succesvolle yogastudio Balanzs in Den Haag, wilden bij de ontwikkeling van hun tweede vestiging een compleet en geïntegreerd concept. Verschillende soorten yoga, massage en huidbehandeling, naast een aanbod van power-foods and drinks, trendy yoga kleding en accessoires, samengebracht in een “Health-Village” die zich naar de straat toe aantrekkelijk, exclusief en representatief zou presenteren.
Dorpsplein
Het concept van “village” diende als basis voor de inrichting van de ruimte, die sterk gekarakteriseerd werd door de bestaande kolommen/balken structuur en textuurrijke betonnen wanden en plafonds. Op de begane grond zijn de “dorpshuizen” gesitueerd die het centrale ontmoetingsplein definiëren. Hier staat de infobalie, ontworpen om aan te landen en met elkaar te praten. Je begrijpt bij binnenkomst meteen dat dit een schoenenvrije ruimte is. De doorlopende houten wand bevat, naast een plank waarop de welzijnsgadgets op ooghoogte worden geëtaleerd, ook een vaste zitbank met daar onder een schoenenkast.
Spanning en contrast
Uitdagend in het ontwerp was het positioneren van de “huizen”, zonder het open karakter of de bestaande structuur van de ruimte aan te tasten. De locaties zijn zodanig gesitueerd dat er kleine en intieme zitruimtes tussen konden ontstaan: het café aan de etalagekant en de wachtruimte achter de winkel, beschermd vanaf de straat, waar men zich op de les kan voorbereiden. Er is spanning tussen de kolommen en de schuin georiënteerde “huizen”. Het wit van de “huizen” contrasteert met de bestaande parketvloer en de nieuwe houten wand.
Rustige uitstraling
In het souterrain zijn twee kleedkamers met sanitaire ruimtes, een massagekamer en een centrale rustlounge gecreëerd. Waar mogelijk werden de oude betonen wanden, plafonds en zelfs oude leidingen zichtbaar gehouden. De nieuwe wanden in deze ruimte stralen een rustig warme licht. Ze bestaan uit Polycarbonaat kanaalplaat met geïntegreerde led verlichting.
Vast meubilair
Ook in de kleedkamers is vast meubilair gecreëerd: de doorlopende zitbank wordt hoger en verandert in een steuntafel , of in een omhelzende wand voor lockers. De verlichting in deze ruimtes dient als scheiding tussen de nieuwe en de bestaande elementen.

Program | Hot-yoga studio, massage and beauty studios, dressing-rooms, shop and lounge: ca 500m2
Client | Balanzs, Zsoka and Menno Bernard
Photography | Christiane Wirth, Den Haag
Delivery | December 2014
Architecture | Ana Rocha architecture