Alba’s play

Het designers duo Carvalho & Bernau kocht van de gemeente Den Haag twee klaslokalen in een voormalig schoolgebouw en buurtcentrum op de Witte de Withstraat in Den Haag. Het te renoveren kluscomplex, met in totaal 11 appartementen, bestaat uit een hybride combinatie van gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw en gebouwen uit de jaren tachtig. De gemeente heeft de renovatie van het exterieur en de gemeenschappelijke ruimtes zelf uitgevoerd.
In de kluswoning van 140m2, met hoge en lichte ruimtes die via een gemeenschappelijke gang te bereiken zijn, moesten minimaal drie slaapkamers met daglicht gerealiseerd worden. En véél speelruimte voor Alba, die net één jaar was geworden.

Licht en zichtlijnen als ontwerpmethode:
Voor het eerst binnenkomend werd de kracht van het daglicht, gereflecteerd op de hoge schoolmuren, duidelijk voelbaar: de inval van het ochtendlicht gaf een zacht karakter aan de ruimte aan de straatkant. Het avondlicht een warme sfeer aan de tuinkant. De twee schoollokalen bleken verbonden te zijn door een diagonale lijn van daglicht.
Deze lichtlijn werd in het ontwerp een zichtlijn die de morfologie van het interieur heeft bepaald: de verschillende functies zijn om deze zichtlijn heen geplaatst, als huizen om een plein. Dit plein, de familieruimte, werd gedefinieerd door geknikte houten wanden en bevat drie aan elkaar verbonden functies die zich langzamerhand prijsgeven: de eetruimte bij het ochtendlicht, de zitruimte aan de tuin bij het avondlicht, en daar tussenin de keuken.

Duurzaamheid:
We hebben van dit oude casco een zeer duurzame woning gemaakt. Vloer, plafond, buitengevel en interne ganggevel zijn wat klimaat, geluid en brandwerendheid betreft extreem goed geïsoleerd. Wij hebben in feite een ‘doos-in-een-doos’ systeem toegepast: de bestaande betonen balken uit het plafond en de mooie baksteenwanden werden ingepakt in een compacte Kingspan- en gipsplaatisolatielaag. Het casco, met een nog uit de oude gang resterende boog en enkele wandsparingen waar eerst deuren zaten, werd wit.

Contrast oud en nieuw:
De nieuw toegevoegde volumes die de witte muren kruisen, werden met berken triplex bekleed. Zo worden de verschillende interacties tussen vorm en materiaal extremer gemaakt. Ook heeft dit materiaal interessante sculpturale vormen mogelijk gemaakt, zoals de portiek van de ouderslaapkamer en de nis bij de ingang, die als buffer tussen de entree en de eetruimte functioneert.

Interne ramen:
Iedere slaapkamer heeft naast een eigen deur ook een intern raam. In de kamer van Alba werd, vanuit het oogpunt van maximale speelsheid en ruimtelijkheid, een opgetild bed gerealiseerd waarvandaan een trap naar haar ‘verborgen’ speelruimte leidt. Vanaf deze mezzanine boven de twee badkamers van de woning kan zij de eetruimte en keuken goed zien. In verband met de hoog gesitueerde gevelramen werd ook de ouderslaapkamer opgetild. Vanaf deze ruimte, via het eigen interne raam, is Alba’s mezzanine goed zichtbaar. De ouderslaapkamer is te bereiken via een eigen portiek met trap. De derde kamer, de gastenkamer, bevat een extra grote intern raam. Hierdoor dringt het middag/avond licht goed door in de keuken. Dit interne raam zorgt eveneens voor leesbaarheid van de oude tuingevel, met een centrale deur en twee zijramen.

English:
The 19th century school building is situated on the Witte de Withstraat in The Hague.
Designer’s duo Carvalho & Bernau felt for two bright ground-floor class-rooms attached to the back garden. The design preserves the great heights and spatiality of the existing rooms combining these with smaller intimate living spaces.

 

Vind hier een brochure of Alba’s Play
en projectpublicaties: ArchitectenWeb Magazine, De Architect

 

Program | One-family LOFT, ca 150 m2
Client | Susana Carvalho & Kai Bernau
Construction | Bouwkundig constructie adviesbureau F.F. Verschoor, Voorburg
Contractor | Spijker Renovatie b.v., Den Haag
Installations | Spijker Renovatie b.v., Den Haag; Viega, Naarden
Building-management | Lineair Bouwmanagement, Monster
Building physics | Lineair Bouwmanagement, Monster
Architecture | Ana Rocha architecture, Den Haag
Photography | Christiane Wirth, Den Haag
Delivery | August 2018